Rasuah: Pencapaian Persekitaran Bebas Rasuah Melalui Transformasi Kepimpinan Berintegriti

Authors

  • Muhammad Afham Mohd Zaidi 1 Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Bina, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor, Malaysia. 2 Pusat Pengajian Umum dan Ko-Kurikulum, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor, Malaysia.
  • Abdul Aziz Maryani 1 Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Bina, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor, Malaysia. 2 Pusat Pengajian Umum dan Ko-Kurikulum, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor, Malaysia.
  • Justin Koh Teck Yuan 1 Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Bina, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor, Malaysia. 2 Pusat Pengajian Umum dan Ko-Kurikulum, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor, Malaysia.
  • Muhammad Danial Farok 1 Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Bina, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor, Malaysia. 2 Pusat Pengajian Umum dan Ko-Kurikulum, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor, Malaysia.
  • Athirah Batrisyia Ramli 1 Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Bina, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor, Malaysia. 2 Pusat Pengajian Umum dan Ko-Kurikulum, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor, Malaysia.
  • Tan Kai Lun 1 Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Bina, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor, Malaysia. 2 Pusat Pengajian Umum dan Ko-Kurikulum, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor, Malaysia.
  • Chong Hou Yi 1 Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Bina, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor, Malaysia. 2 Pusat Pengajian Umum dan Ko-Kurikulum, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor, Malaysia.
  • Yeoh Zi Hui 1 Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Bina, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor, Malaysia. 2 Pusat Pengajian Umum dan Ko-Kurikulum, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor, Malaysia.
  • Nurul Aimi Razali Centre for General Studies and Co-curricular, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia

Keywords:

etika dan peradaban, rasuah, corruption perceptions index, integriti, masyarakat

Abstract

Rasuah kini menjadi perkara biasa dalam kehidupan seharian kita. Rasuah melibatkan pemberian atau penerimaan rasuah sebagai ganjaran untuk mempengaruhi seseorang melakukan atau tidak melakukan sesuatu yang bertentangan dengan prinsip. Rasuah menjejaskan semua lapisan masyarakat, bukan hanya ahli politik. Pembangunan sesebuah negara dikaitkan dengan sistem pengurusan etikanya. Rasuah boleh menjejaskan reputasi negara, mengurangkan pelaburan asing, dan melambatkan pertumbuhan ekonomi. Pelbagai pandangan termasuk isu politik dan sosial dibincangkan berkaitan rasuah. Isu itu dibangkitkan kerana siasatan dan perbicaraan ahli politik yang menerima atau memberi rasuah. Ketamakan telah menyebabkan hilangnya tanggungjawab dan integriti diri. Ini telah menyebabkan hilangnya kepercayaan masyarakat terhadap pemimpin. Oleh yang demikian, fokus bagi kajian ini adalah untuk menganalisis punca-punca penglibatan ahli-ahli politik dalam aktiviti rasuah. Selain itu adalah menghuraikan impak daripada aktiviti rasuah yang dilakukan terhadap negara, ekonomi dan masyarakat. Manakala objektif yang terakhir adalah membiacarakan usaha-usaha yang efektif dan sistematik untuk mengurangkan gejala rasuah politik di Malaysia. Kajian ini penting kerana ia mengumpul dan membentangkan data dan statistik rasmi daripada agensi kerajaan Malaysia yang bertanggungjawab membanteras rasuah iaitu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Dengan menganalisis data ini, orang ramai boleh memperoleh pemahaman yang lebih baik tentang aktiviti rasuah dan ahli politik yang terlibat dalam rasuah. Kajian ini terbahagi kepada enam bahagian iaitu membincangkan etika dan kepelbagaian masyarakat di Malaysia, kebaikan dan keburukan kepelbagaian ini, kelebihan etika dan beradab kepelbagaian dalam mewujudkan keharmonian, kekurangan dalam mewujudkan keharmonian, pendekatan yang boleh diambil untuk mengekalkan etika dan tamadun yang inklusif dan berpandangan ke hadapan, dan kesimpulan dapatan kajian.

Downloads

Published

15-11-2023

Issue

Section

Leadership and Integrity

How to Cite

Mohd Zaidi, M. A., Maryani, A. A. ., Koh Teck Yuan, J. ., Farok, M. D. ., Ramli, A. B. ., Tan Kai Lun, Chong Hou Yi, Yeoh Zi Hui, & Razali, N. A. (2023). Rasuah: Pencapaian Persekitaran Bebas Rasuah Melalui Transformasi Kepimpinan Berintegriti. Human Sustainability Procedia, 3(2), 33-44. https://publisher.uthm.edu.my/periodicals/index.php/hsp/article/view/13973