Strategi Pengurusan Kebajikan Pekerja Asing di Tapak Bina - Wan Bostamin, Wan Nur Athirah; Seow, Ta Wee; Mohamed , Sulzakimin; Sarpin, Norliana (Research in Management of Technology and Business, 2025)
Industri pembinaan merupakan industri utama yang menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara Malaysia. Pekerja asing merupakan pekerja bukan warganegara yang datang ke Malaysia untuk bekerja dalam pelbagai bidang yang ditawarkan.Kebajikan pekerja asing menjadi isu apabila ada sesetengah pihak majikan yang memilih untuk mengabaikan kebajikan mereka. Kajian ini memfokuskan kepada dua objektif kajian iaitu untuk mengkaji pandangan pihak kontraktor dan pemaju terhadap pengurusan kebajikan pekerja asing serta untuk mengenalpasti strategi penyediaan kebajikan yang lebih berkesan kepada pekerja asing. Kaedah metodologi kajian ini adalah secara kuantitatif dimana soal selidik dijalankan dengan mengedarkan soalan kepada responden. Seramai 127 orang responden telah mengambil bahagian dalam menjawab soal selidik yang telah diedarkan secara atas talian iaitu melalui google form. Responden adalah terdiri daripada 80.3% daripada pihak kontraktor dan selebihnya sebanyak 19.7% adalah dari pihak pemaju. Kesemua objektif diukur menggunakan analisis deskriptif melalui frekuensi bagi menganalisis data. Analisis data telah dilakukan menggunakan perisian SPSS untuk mendapatkan data yang tepat dan tidak diragui. Kesemua data yang diperoleh telah menjawab persoalan kajian . Kedua-dua objektif kajian yang telah ditetapkan semasa proses permulaan kajian ini telah tercapai. Bagi objektif pertama iaitu untuk mengkaji pandangan pihak kontraktor dan pemaju terhadap pengurusan kebajikan pekerja asing telah menunjukkan bahawa pihak majikan bersetuju dengan pandangan dimana mereka telah memastikan permit pekerjaan kepada pekerja asing mereka tidak melebihi tarikh luput. Objektif kedua pula majoriti responden bersetuju terhadap cadangan dimana majikan mengikuti undang-undang yang ditetapkan dalam penyediaan kebajikan pekerja asing. Daripada Pengkajian ini diharapkan agar isu kebajikan pekerja asing di dalam industri pembinaan ini semakin bertambah baik dan dapat menunjukkan cara pengurusan kebajikan yang berguna kepada banyak pihak.