Hubungkait Kepimpinan Maya dan Keterlibatan Pekerja - MOHD JAMALUDDIN, RABIATUL MUHAIRAH; ABDULLAH, NOR HAZANA (Research in Management of Technology and Business, 2023)
Abstract: Malaysia’s transition after the COVID-19 pandemic has sown an increase in the hybrid working environment. Therefore, routine communication activities that involve the cooperation of team members are done either both physically or virtually. This new hybrid working environment might give rise to issues related to employee engagement. Thus, the purpose of this study is to examine the level of virtual leadership and employee engagement among WFH employees in companies listed in the Global Industry Standard (GICS) in Malaysia. In this study, a quantitative method using questionnaire distribution was used. A total of twenty-two companies listed in GICS involving 200 employees participated in this study. Descriptive analysis and correlation were used to answer the objectives of the study. It is found that there is a significant relationship between virtual leadership and employee engagement. The finding of this study provides support for the importance of virtual leaders in improving employee engagement.Keywords: Virtual Leadership, Employee Engagement, Work from HomeAbstrak: Malaysia juga telah menghadapi normalisasi baharu pandemik COVID-19 pada tahun 2019. Oleh itu, faktor perubahan persekitaran tempat kerja Work from Home (WFH) telah menyebabkan penyeliaan secara fizikal tidak berlaku. Rutin aktiviti komunikasi dan aktiviti yang melibatkan kerjasama ahli pasukan turut terjejas. Tujuan penyelidikan kajian ini adalah untuk mengkaji tahap kepimpinan maya dan keterlibatan pekerja di kalangan pekerja di syarikat tersenarai di dalam Piawaian Klasifikasi Industri Global (PKIG) di Malaysia. Dalam kajian ini menggunakan kaedah kuantitatif yang menggunakan kaedah borang soal selidik melalui Google form sebagai instrumen kajian dalam proses pengumpulan data. Tinjauan kajian telah dilakukan di 10 sektor syarikat (PKIG) di Malaysia yang melibatkan 200 orang pekerja menggunakan kaedah persampelan bertujuan. Populasi dari kajian ini berdasarkan populasi sektor tertinggi seperti perbankan dan kewangan, kerajaan, insurans dan lain-lain. Data yang dikumpul akan di analisa dengan menggunakan IBM Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). Hasil kajian ini menunjukkan nilai R Square= 0.131 bagi keterlibatan pekerja melalui kepimpinanmaya. Ini membuktikan terdapat hubungan signifikan antara kepimpinan maya terhadap keterlibatan pekerja. Analisa deskriptif dan korelasi telah digunakan bagi menjawab objektif kajian. Hasil dapatan kajian mendapati keterlibatan pekerja yang efektif dan berkesan kerana wujudnya pemimpin maya yang sensitif dan cekap menyelesaikan masalah yang tidak terjangka dalam organisasi. Jangkaan hasil kajian dapat digunakan sebagai panduan untuk memastikan keterlibatan kakitangan syarikat mempunyai komitmen yang tinggi terhadap organisasi bersama pemimpin maya.Kata Kunci: Kepimpinan Maya, Keterlibatan Pekerja, Work from Home