Hubungan antara Kredibiliti Pempengaruh Media Sosial Terhadap Niat Pembelian dalam Kalangan Pelajar Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) - Maysharah Mansur; Anim Zalina Azizan (Research in Management of Technology and Business, 2024)
In this borderless world, the youth in particular are the individuals most easily influenced by their surroundings. They are more interested in following the current trend so they are willing to spend a lot of money even if they don’t have a permanent job yet. One of the more widespread influences nowadays is the existence of individuals called social media influencers. This study is to examine the theory of sources of credibility of social media influencers (attractiveness, trustworthiness, expertise) on purchase intention among UTHM students. This research aims to explore whether the credibility factors of social media influencers influence their intention to make a purchase as well as to identify what is the dominant factor that has the greatest influence on the intention to purchase among UTHM students. This study will use questionnaires taken from other researchers. A total of 375 UTHM students are required as respondents to complete the questionnaire that will be distributed online; Google Forms. The study found that the source of credibility of social media influencers indeed influences the purchase intention of UTHM students and the reliability factor is the most dominant factor. The results emphasize the importance of influencer credibility in shaping UTHM students’ purchase intentions and imply that companies and marketers targeting this population should consider working with credible influencers. Dalam dunia tanpa sempadan ini, golongan belia khususnya adalah individu yang paling mudah dipengaruhi oleh persekitaran mereka. Mereka lebih tertarik untuk mengikut trend semasa sehingga sanggup mengeluarkan perbelanjaan yang besar walaupun masih belum mempunyai kerja yang tetap. Salah satu pengaruh yang agak meluas pada masa kini adalah wujudnya individu yang dipanggil pempengaruh media sosial. Kajian ini adalah untuk mengkaji teori sumber kredibiliti pempengaruh media sosial (daya tarikan, kebolehpercayaan, kepakaran) terhadap niat pembelian dalam kalangan pelajar UTHM. Penyelidikan ini bertujuan untuk meneroka sama ada faktor-faktor kredibiliti pempengaruh media sosial mempengaruhi niat mereka untuk membuat pembelian serta untuk mengenalpasti apakah faktor dominan yang menjadi pengaruh terbesar ke atas niat pembelian dalam kalangan pelajar UTHM. Kajian ini akan menggunakan borang soal selidik yang diambil daripada pengkaji lain. Seramai 375 orang pelajar UTHM diperlukan sebagai responden untuk melengkapkan soal selidik yang akan diedarkan secara dalam talian ; Google Form. Kajian mendapati bahawa sumber kredibiliti pempengaruh media sosial sememangnya mempengaruhi niat pembelian pelajar UTHM dan faktor kebolehpercayaan menjadi faktor paling dominan. Hasilnya menekankan kepentingan kredibiliti pempengaruh dalam membentuk niat pembelian pelajar UTHM dan membayangkan bahawa syarikat dan pemasar yang menyasarkan populasi ini harus mempertimbangkan untuk bekerjasama dengan pempengaruh yang boleh dipercayai.