A Analisis Faktor dan Cabaran Dalam Membuat Penilaian Hotel: Penilaian hotel - MOHSEN, MASFALIZA; shamsudin, zarina (Research in Management of Technology and Business, 2023)
Dalam penilaian hotel, faktor-faktor yang diambilkira adalah lokasi, masa, keuntungan hotel, kos operasi, fasiliti dan sebagainya. Terdapat tiga (3) kaedah penilaian yang sering digunakan iaitu Kaedah Kos, Kaedah Perbandingan, dan Kaedah Pendapatan. Namun, terdapat beberapa cabaran dalam setiap kaedah penilaian yang digunakan untuk membuat penilaian hotel. Salah satu cabaran yang disebutkan dalam kajian lepas adalah anggaran susut nilai bagi hotel adalah sukar untuk diperoleh, yang mana apabila ia semakin usang dan lama, kehilangan nilai yang terhasil dari segi fizikal, fungsi atau luaran dan lain-lain akan menjadikan nilai hotel tersebut semakin sukar untuk dianggarkan. Justeru, kajian ini akan mengenalpasti faktor-faktor yang diambilkira dalam penilaian hotel dan mengkaji cabaran yang dihadapi oleh penilai dalam membuat penilaian hotel. Responden yang ditemubual adalah tiga (3) orang penilai kerajaan dan dua (2) orang penilai swasta di sekitar Johor. Data daripada responden diperoleh dengan menggunakan keddah temubual semi struktur bagi mencapai kedua-dua objektif kajian. Berdasarkan kepada hasil dapatan yang diperoleh, faktor-faktor yang diambilkira oleh kesemua responden adalah lokasi, masa, keuntungan hotel, kos operasi, saiz hotel, dan fasiliti. Manakala cabaran yang dihadapi oleh kesemua responden dalam penggunaan kaedah penilaian semasa membuat penilaian hotel adalah Kaedah Perbandingan dan Kaedah Pendapatan.