Revolusi Industri 4.0: Gambaran Awal Impak kepada Prestasi Operator Pengeluaran Akibat Peralihan Kerja Secara Konvensional kepada Automasi - Anita Awang; Ahmad, Ahmad Nur Aizat; Ahmad, Md Fauzi (Research in Management of Technology and Business, 2022)
Persaingan sengit hari ini di kalangan perniagaan pembuatan memberi tekanan kepada setiap firma untuk mencari kaedah baharu untuk kekal berdaya saing. Satu kaedah untuk mengekalkan daya saing firma adalah dengan meningkatkan kualiti dan kuantiti barang yang dihasilkan melalui automasi. Tujuan penyelidikan ini adalah untuk melihat hubungan antara automasi industri dan prestasi kerja. Untuk menentukan hubungan antara penggunaan automasi dalam industri dan prestasi kerja, kajian ini mesti memberi tumpuan kepada lima aspek: kecekapan, sikap, kepuasan, kesesuaian, dan kepercayaan dalam automasi industri. Kajian ini menggunakan teknik kajian kuantitatif dengan soal selidik sebagai alat utama. Responden dalam kajian ini adalah operator pengeluaran daripada bahagian barisan pengeluaran. Penemuan mendedahkan bahawa responden menggunakan automasi industri pada tahap kecekapan, sikap, kepuasan, pematuhan dan kepercayaan yang tinggi. Kata kunci: industri 4.0, automasi industri, operator pengeluaran, sektor pembuatan