Jenis Fasiliti ABM PeRIMBA DI SK Asli: Analisa Rangkaian Tema - Kasim, Rozilah; Nur Afiqah Zainal Abidin (Research in Management of Technology and Business, 2021)
Pendidikan terhadap masyarakat orang asli sering menjadi keutamaan khususnya oleh KPM dan JAKOA. Untuk memupuk minat murib orang asli terhadap PdP, maka KPM telah memperkenalkan konsep PeRIMBA yang mana PdP dilaksanakan diluar bilik darjah dengan aktiviti berkaitan persekitaran hutan dan alam semulajadi. Namun, untuk perlaksanaan PeRIMBA yang berkesan, jenis Fasiliti ABM yang digunakan oleh guru semasa perlaksanaan perlu dikenalpasti. Metodologi yang diadaptasi adalah pendekatan kualitatif dengan temubual bersemuka bersama guru sains SK Asli. Data yang diperolehi dianalisa mengunakan teknik analisa rangkaian tema. Hasil kajian telah menemukan jenis-jenis Fasiliti ABM yang menyokong perlaksanaan PeRIMBA. Penemuan kajian boleh dijadikan rujukan kepada guru SK Asli dan juga penggubal dasar pendidikan orang asli dalam perlaksanaan PdP berkonsepkan PeRIMBA.