Robot Penghantar Automatik Menggunakan Arduino dan Pengimbas RFID - Zainal, Zainab; Baharom, Md Nor Ramdon; Rosli, Saidatul Nazriyah; Saipul Bahri, Mohammad Hafiz; Saipul Bahri, Mohammad Hanif (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2023)
Penghantaran barang secara automatik semakin popular semenjak pendamik covid-19. Robot penghantaran automatik membolehkan penghantaran tanpa sentuhan untuk mengekalkan penjarakkan sosial dan mengurangkan risiko penularan virus.  Oleh itu, projek ini adalah berkaitan pembangunkan prototaip robot penghantar automatik. Ia menggunakan ArduinoMega2560 sebagai pengawal utama, sistem pengimbas RFID sebagai pengenalan dan pengesahan destinasi, dan sensor IR sebagai pengawal robot supaya ianya mengikut laluan yang ditentukan. Robot ini juga dilengkapi dengan sensor Ultrasonic yang berfungsi untuk menghentikan robot jika terdapat halangan dihadapannya. Kelainan pada robot ini berbanding sistem penghantaran automatik yang lain ialah ia mempunyai ciri inovasi iaitu pengecasan semula bateri menggunakan tenaga kinetik dari putaran pada roda robot. Robot ini dijangka dapat digunakan didalam industri pergudangan pada masa akan datang.