Sistem Kunci Loker Pintar - Ali, Amirul Waqiyuddin; Abdullah, Muhammad Adam Danial; Nik Azran, Nik Muhammad Amiruddin (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2023)
Kunci loker yang sering digunakan untuk mengunci loker boleh hilang malah mudah untuk dicuri yang akan menyebabkan pengguna menanggung kerugian yang besar. Hal ini sering terjadi dalam kalangan pelajar yang menetap di asrama. Sebagai langkah untuk mencegah kes ini berlaku projek ini dilaksanakan untuk bertujuan memperketatkan keselamatan loker, mempermudahkan pengguna membuka dan mengunci loker dengan pengguna aplikasi pada  telefon bimbit dengan mengaplikasikan teknologi dalam kehidupan seharian. Dalam projek ini: solenoid, ESP 8266 NodeMCU, buzzer, piezoelectric sensor dan LED digunakan. Pengguna akan mendapat IP address bagi ESP8266 yang dapat mengawal sistem samaada untuk membuka ataupun mengunci pintu loker hanya menggunakan telefon bimbit. Piezoelectric sensor akan mengesan getaran daripada paksaan untuk membuka pintu loker dan akan memberikan signal kepada buzzer untuk mengeluarkan bunyi. Hasil projek ini menunjukkan penggunaan teknologi dalam sistem keselamatan pada loker yang membuatkan keselamatan loker lebih terjamin.