Simulasi Reka Bentuk Penjejak Solar Dwi-paksi dengan Pengesan Cuaca - Abdul Hadi, Ahmad Adham; Mohd Yasin, Muhammad Aiman; Abd Rahim, Muhammad Fakhrul Amin; Saadon, Eddy Irwan Shah (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2022)
Kertas kerja ini membentangkan pelaksanaan penjejakan solar dwi-paksi automatik yang ringkas, mudah dan lebih murah. Sistem ini menggunakan Arduino UNO sebagai elemen kawalan dan sensor pengesan cahaya (LDRS) sebagai elemen penderiaan. Projek ini terbahagi kepada dua peringkat iaitu, pembangunan perkakasan dan perisian. Dalam pembangunan perkakasan, empat perintang peka cahaya (LDR) digunakan untuk menangkap sumber cahaya maksimum dari matahari. Dua servo motor juga digunakan untuk memindahkan panel suria ke lokasi sumber cahaya maksimum yang dirasakan oleh LDR. Sebagai untuk bahagian perisian, kod tersebut dibuat dengan menggunakan bahasa pengaturcaraan C dan disasarkan ke Pengawal Arduino UNO. Prestasi penjejak suria dianalisis dan hasilnya menunjukkan bahawa penjejak suria lebih baik daripada panel solar statik dari segi voltan, arus dan kuasa.Tujuan utama adalah untuk meningkatkan kecekapan sistem penjejakan yang dapat berputar secara keseluruhan empat arah secara berterusan mengikut intensiti sinaran dan untuk penukaran tenaga. Oleh itu, penjejak solar terbukti lebih berkesan untuk menangkap sumber cahaya matahari maksimum untuk aplikasi penuaian solar.