Tong Pemampat Sampah V2021 - Mohd Amir, Muhammad Asrul Hadi; Nordin, Muhammad Hafizuddin; Ab Rahman, Muhammad Syazuwan; Janon, Mohd Najib (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2022)
Tong sampah merupakan suatu bekas yang digunakan untuk menempatkan sampah dan bahan buangan bagi memastikan kawasan persekitaran sentiasa bersih. Penggunaan tong sampah akan menjadi bermasalah apabila ruang-ruang kosong antara sampah tidak dimampatkan secara efektif menyebabkan sampah dan sisa makanan boleh terkeluar dari tong sampah dengan sendiri. Keadaan ini berlaku apabila sampah yang kering, basah, sukar mampat dan mudah mampat bercampur sekali di dalam tong sampah yang sama. Terdapat pelbagai rekabentuk tong pemampat sampah telah dicipta namun majoritinya digunakan di kawasan perindustrian berskala besar. Terdapat juga tong sampah berpemampat dijual bagi kegunaan di rumah namun dengan harga yang agak tinggi kerana menggunakan sistem pemampat elektonik dan motor elektrik. Justeru, kajian ini dilakukan bagi mereka bentuk tong pemampat sampah yang mempunyai kos yang rendah melalui sistem pemampat yang ringkas dan efektif. Skop kajian adalah menghasilkan rekacipta bersaiz kecil dan memfokuskan penggunaan tong sampah secara harian di kawasan perumahan, pejabat dan sebagainya.