Pengujian Berbalik Sistem Dagangan Pintar_MACD Terhadap Saham Patuh Syariah Berasaskan Teknologi Di Pasaran NASDAQ Amerika Syarikat - Surip, Miswan (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2021)
Pada masa ini, penggunaan sistem perdagangan pintar (SPP) adalah salah satu topik utama dalam bidang perdagangan saham pada zaman Revolusi Industri 4.0 (IR4.0). Jual beli adalah peraturan utama sistem perdagangan yang dihasilkan oleh pelbagai penunjuk teknikal dalam pasaran saham. Dalam kajian ini hanya difokuskan satu jenis penunjuk teknikal MACD dan syarikat berasaskan teknologi iaitu syarikat Micron Technology, Inc. (MU). Ia bagi mengenal pasti keberkesanan penunjuk berkenaan dengan jumlah keuntungan yang dijana. Pengujian berbalik ini menggunakan data setiap jam pasaran (H1) yang bermula dari 20 Mei 2019 hingga 30 Januari 2020. Perisian SPP_MACD dibangunkan untuk tujuan menguji keberkesanan penunjuk MACD berdasarkan  isyarat beli dan jual yang dihasilkan oleh penunjuk tersebutCurrently, the use of smart trading systems (SPP) is one of the major topics in the field of stock trading during the Industrial Revolution 4.0 (IR4.0). Trading is the main rule of the trading system generated by various technical indicators in the stock market. In this study only focused on one type of MACD technical indicator and technology -based company that is Micron Technology, Inc. (MU). It is to identify the effectiveness of the indicator with respect to the amount of profit generated. This reversal test uses market hourly (H1) data from 20 May 2019 to 30 January 2020. SPP_MACD software was developed for the purpose of testing the effectiveness of the MACD indicator based on the buy and sell signals generated by the indicator.