Kawalan Kelembapan untuk Tanaman Menggunakan Micro:Bit - Wan Zulkfili, Wan Zameer Aiman; Tengku Ibrahim, Tengku Nadzlin; Ahmad Alabqari Ma’Radzi,; Muhammad Shukri Ahmad, (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2024)
Projek ini bertujuan untuk menjadikan sistem pemantauan automatik melibatkan pengurusan kelembapan tanah dan suhu persekitaran tanaman ini serta menggunakan teknologi Internet of Things (IoT). Dengan memanfaatkan Micro:Bit dan modul WiFi ESP8266, sistem ini mengintegrasikan penderia kelembapan tanah dan penderia suhu DHT11 untuk mendapatkan data persekitaran secara masa nyata. Data ini diproses oleh Micro:Bit yang kemudiannya mengawal pam air, kipas, dan humidifier untuk memastikan keadaan persekitaran tanaman berada dalam julat yang optimum. Sistem ini juga menghantar notifikasi melalui Telegram, memberikan kemas kini masa nyata kepada pengguna. Ujian sistem menunjukkan keberkesanan dalam mengawal persekitaran tanaman secara automatik, meningkatkan efisiensi dan mengurangkan keperluan pemantauan manual. Projek ini menawarkan potensi komersial yang tinggi dengan aplikasi dalam pertanian pintar dan penanaman rumah, serta membuka jalan kepada penambahbaikan lanjut seperti penggunaan sensor tambahan dan algoritma pembelajaran mesin untuk pengambilan keputusan yang lebih tepat.