Pemantauan Kondisi Jantung Berasaskan Internet Pelbagai Benda (IoT) - Sha'abani, Mohd Nurul Al Hafiz; Jamal, Norezmi; Seman, Norain Shahirah; Abdul Aziz, Noor Hazwani (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2024)
Isyarat bunyi jantung adalah salah satu isyarat bio yang digunakan untuk mendiagnosis keadaan kesihatan manusia, khususnya, penyakit jantung. Pada mulanya, kebanyakan doktor menggunakan stetoskop mereka untuk mendengar bunyi jantung atau degupan jantung. Malangnya, prosedur diagnostik ini menghasilkan keputusan subjektif. Kemudian, stetoskop elektronik telah dicipta baru-baru ini. Ia adalah teknologi bukan invasif untuk menggantikan teknik konvensional, yang memantau bunyi jantung di atas dinding dada melalui stetoskop elektronik dengan penguatan audio, maklumat grafik dan perisian analisis. Disebabkan ini, ia mendorong kami untuk membangunkan stetoskop elektronik berasaskan Internet of Thins (IOT) untuk pemantauan jantung menggunakan pengawal ESP 8266 dengan modul internet dan perisian Blynk. Oleh itu, prototaip ini mempunyai keupayaan untuk memperoleh bunyi jantung dan memindahkan bunyi jantung dari jauh melalui internet. Kemudian, doktor boleh memvisualisasikan dan memantau bunyi jantung menggunakan papan pemuka.