Dron Perlumbaan Arduino dengan Kamera FPV - Awang Zakaria, Awang Nor Hafizi; Salleh, Muhammad Adam Asyraf; Mohd Azmi, Muhammad Adri Haqimi; Zahar, Ts. Mohd Muzaffar (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2023)
Laporan ini menunjukkan projek akhir tahun diploma kejuruteraan elektrik Universiti Tun Hussein Onn Malaysia untuk kumpulan ini diberi tajuk ‘Racing Drone with FPV Camera Using Arduino’. Projek ini dipilih atas faktor-faktor atau objektif utama iaitu ingin mengimprovasi dron ini menjadi dron bagi pemula untuk belajar dron. Selain itu, kumpulan ini juga ingin menghasilkan dron yang kurang pencemaran bunyi serta dron ini boleh dimainkan dimana sahaja. Dengan objektif ini, kumpulan ini menggunakan bahan-bahan yang berkualiti tetapi dengan harga yang berpatutan dan mudah didapati di kedai atas talian iaitu drone frame, motor, propeller, Arduino, transmitter dan receiver, kamera FPV, gyro sensor dan komponen penyambungan. Kita dapat lihat hasil tempoh penerbangan dron yang dapat dibaik pulih bagi mencapai objektif kajian. Oleh itu, kumpulan ini berhasrat dengan projek ini dapat dihasilkan dengan jayanya untuk memenuhi segala objektif yang telah disenaraikan agar dapat menyiapkan tugasan projek akhir kejuruteraan elektrik ini .