Sistem Fertigasi Automatik menggunakan IoT - Mohamad Farid, Mohamad Faris; Mohamed Nor, Mohd Faizal; Abdul Latib, Adam Muhammad; Kamarul Azian, Muhammad Khairul Azfar (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2023)
Seperti yang dapat kita lihat pada masa ini, sesetengah petani mengalami kerugian kerana hasil tanaman kekurangan produktiviti dan nutrisi yang mencukupi. Oleh itu, tanaman tidak mendapatkan hasil yang optimum disebabkan tidak mendapat nutrisi yang mencukupi. Disebabkan permasalahan ini, kami mencipta prototaip sebuah sistem fertigasi pintar yang menggunakan ESP8266 WeMos D1 sebagai mikro pengawal. Tujuan prototaip ini adalah untuk memudahkan system fertigasi kepada pengguna sambil memaksimakan campuran nisbah baja yang optimum. Prototaip ini bermula dengan menggunakan air bersih yang dicampur bersama dengan baja A dan Baja B yang kebiasaannya digunakan dalam tumbuhan hidroponik ataupun fertigasi. Baja A dan baja B ini merupakan bahan kimia yang membantu meningkatkan pertumbuhan tumbuhan. Prototaip ini mencampurkan kedua-dua baja ini kedalam tangki campuran bersama air bersih mengikut nisbah yang optimum seterusnya dapat dihantar ke kawasan tanaman dengan menggunakan pam air yang bersambung kepada aplikasi Blynk pada telefon pintar dan dapat dihidupkan dimana-mana selagi mempunyai capaian internet didalam telefon pintar. Dalam masa yang sama terdapat pelbagai pengesan ataupun sensor yang berfungsi sebagai amaran sekiranya air didalam tangki tidak mencukupi agar air dapat diisi semula dan dapat digunakan semula.