Beg Penghantar Berkuasa Solar - Mohd Khairi, Muhammad Arman Shah; Mohd Khairizal, Mohd Irfan Hazim; Mohd Norul Yusli, Muhammad Iqbal; Tuan Ibrahim, Tuan Mohd Hafeez Tuan Ibrahim; Janon, Mohd Najib; Mohammad Noor, Hafsa (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2026)
Ekonomi gig yang merujuk kepada sistem yang pekerjaannya bersifat sementara atau sambilan yang kini kian berkembang hari demi hari. Pelbagai pekerjaan di bawah ekonomi gig ini dan diantaranya ialah penghantar makanan. Telefon pintar adalah alatan utama yang digunakan oleh rakan penghantar untuk menyelesaikan tugasan. Tujuan pembangunan projek ini adalah bertujuan untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi seperti kapasiti telefon pintar yang terhad. Projek ini terdiri daripada tiga fasa kejuruteraan dalam pembangunan projek. Tiga fasa iaitu mengenalpasti masalah, melakar reka bentuk dan juga pengiraan. Beg ini berfungsi apabila adanya cahaya matahari untuk mengecas bateri di dalam beg yang akan menyimpan tenaga ketika cuaca mendung, hujan atau pada waktu malam. Dengan adanya inovasi ini maka terhasil sebuah beg yang dilengkapi dengan sistem solar yang dijadikan sebagai tenaga alternatif untuk rakan penghantar. Secara keseluruhannya, projek ini telah mencapai objektif kajian. Namun begitu, masih terdapat ruang untuk penambahbaikan dalam reka bentuk produk dan penggunaan aplikasi.