Pembangunan Aplikasi Sensor Arus dengan Amaran Lebihan Beban - Hakizan, Muhammad Zulhilmi; Ma’Radzi, Ahmad Alabqari; Tengku Ibrahim, Tengku Nadzlin; Ahmad, Muhammad Shukri (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2026)
Sistem pemantauan arus elektrik penting untuk memastikan litar terlindung daripada kerosakan dan risiko litar pintas yang berpunca daripada lebihan arus. Peningkatan penggunaan peranti elektronik di rumah dan premis kecil membawa kepada risiko beban berlebihan tanpa disedari. Justeru, projek ini dibangunkan bertujuan untuk memberi amaran awal dan perlindungan automatik kepada pengguna. Sistem menggunakan mikropengawal ESP32 bersama sensor ACS712 untuk memantau arus secara masa nyata. Komponen seperti relay, LED, paparan LCD serta aplikasi Blynk digabungkan untuk memberikan notifikasi dan memutuskan litar secara automatik. Ujian simulasi dan perkakasan menunjukkan sistem bertindak balas kurang dari satu saat selepas lebihan arus dikesan. Sistem ini berfungsi dengan ketepatan yang memuaskan dan berpotensi ditambah baik dengan integrasi platform komunikasi lain.