Aqua Feeder Pro - Shamsudin, Aiman Hakim; Abdul Rahim, Alif Luqman; Mohd Zufri, Nafizul Hakimi; Abdullah, Nurmina (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2025)
Aqua Feeder Pro adalah peranti akuakultur automatik yang direka untuk meningkatkan kecekapan pemberian makanan ikan melalui integrasi inovatif tenaga boleh diperbaharui dan sistem mekanikal pintar. Dengan mengurangkan kerja manual, menjimatkan masa, dan meningkatkan keselamatan operasi, peranti ini menangani cabaran utama yang dihadapi oleh penternak ikan. Dilengkapi dengan sensor pintar dan motor berubah kelajuan, Aqua Feeder Pro memastikan pengagihan makanan yang tepat dan seragam di kawasan yang luas. Reka bentuk mesra pengguna dan ciri-ciri mesra alamnya menjadikannya boleh diakses oleh pelbagai pengguna sambil menyumbang kepada amalan pertanian yang peka alam sekitar. Ujian awal menunjukkan penyebaran makanan yang konsisten dan berkesan pada jarak yang berbeza-beza, menjadikan Aqua Feeder Pro sebagai penyelesaian yang boleh dipercayai dan kos efektif untuk akuakultur moden. Walau bagaimanapun, penambahbaikan lanjut disyorkan, termasuk meningkatkan kestabilan struktur, meningkatkan kapasiti penyimpanan makanan, dan memasukkan penutup pelindung untuk komponen kritikal bagi meningkatkan ketahanan dan prestasi dalam pelbagai keadaan operasi.