Alat Pembungkusan Pembungkus Gelembung (PickNPack) - Othman, Khadijah; Mohamad Jumain, Siti Noor Ain; Yusainie, Dhia Jauza Kamilia; Yahya, Mohd Shahir; Tuan Ibrahim, Tuan Mohd Hafeez; Wagiman, Abdullah; Ab Rahman, Rosdi (Multidisciplinary Applied Research and Innovation, 2024)
Pada masa kini, aktiviti perniagaan secara atas talian telah menjadi minat utama masyarakat. Sebahagian daripada produktiviti perniagaan atas talian melibatkan aktiviti pembungkusan. Namun begitu, peratusan bungkusan yang rosak terus meningkat disebabkan oleh kekurangan penjagaan pembungkusan yang baik. Oleh itu, pembalutan kotak adalah salah satu perkara penting untuk memastikan keselamatan bungkusan. Pembalutan kotak secara manual mengambil masa yang lama. Bagi mengatasi masalah ini, Alat Pembungkusan Pembungkus Gelembung (PickNPack) telah direka untuk meningkatkan produktiviti dan mengurangkan masa yang diambil dalam pembalutan kotak. Projek ini mengikuti proses reka bentuk yang betul, iaitu menentukan masalah, melakukan penyelidikan, berfikir dan mengkonseptualisasikan, mencipta prototaip, memilih dan memfinalisasi, analisis produk dan memperbaiki. Alat Pembungkusan Pembungkus Gelembung (PickNPack) menggunakan aplikasi kerja yang serupa dengan kaedah pembungkusan bagasi di lapangan terbang. Konsep dan idea yang dipilih juga akan dimodelkan menggunakan perisian SolidWorks. Akhir sekali, hasil kajian menunjukkan bahawa Alat Pembungkusan Pembungkus Gelembung (PickNPack) memerlukan masa dan tenaga yang kurang berbanding pembalutan secara manual.