Kepentingan Semangat Kesukanan: Kajian Rintis dalam kalangan Mahasiswa UTHM - Muhammad Syahmir Hateem Sofian; Muhammad Dini Nizam; Mohd Amirul Daniel; Muhammad Ikhmal Suhaimi; Muhammad Aziff Najmi Mohd Ali; Amar Rahmat; Muhammad Dzharfan Alkonso (Human Sustainability Procedia, 2023)
Sukan merupakan bentuk aktiviti yang melibatkan fizikal dan semangat kesukanan merupakan satu aspek yang penting dalam pendidikan. Dalam kajian yang kami lakukan adalah ingin mengetahui persepsi pelajar mahasiswa dan mahasiswi terhadap kepentingan bersukan, perbandingan semangat kesukanan antara pelajar lelaki dan perempuan dan juga kebaikan yang diperoleh melalui aktiviti kesukanan di kalangan mahasiswa dan mahasiswi. Berdasarkan kajian kami, antara objektif yang ingin dicapai adalah untuk melahirkan mahasiswa dan mahasiswi yang mengamalkan cara hidup yang sihat, membentuk keperibadian, memupuk semangat dan juga mengeratkan hubungan silaturrahim. Kajian ini dilakukan terhadap mahasiswa dan mahasiswi. Responden telah bersetuju untuk menjawab soalan kaji selidik ini dan semua jawapan responden terhadap soal selidik telah direkod dan disimpan bagi mengkaji kajian yang dilakukan. Berdasarkan kajian, dapat disimpulkan bahawa mahasiswa dan mahasiswi masih mempunyai semangat kesukanan dan mempraktikannya. Dapatan menunjukkan bahawa kesukanan dapat mengukuhkan perpadua. Cadangan dan penemuan kajian turut dibincangkan dalam kajian yang dilakukan ini.