Memahami Akal Budi Kaum Orang Asli Suku Kuala Melalui Pantun: Dari Pulau Sialu, Batu Pahat ke Sungai Layau, Kota Tinggi - NORDIN, SHAH RUL ANUAR; ABDULLAH, MOHD AKBAL; DAMIN, ZAHRUL AKMAL; ANI, FAUZIAH; JAES, LUTFAN; MOHD SUHAIMY, KHAIRUL AZMAN; JOHAR, SITI SARAWATI; SYED ABU BAKAR, SHARIFAH KHADIJAH (Human Sustainability Procedia, 2018)
Terdapatpantun-pantun Melayuyang dikaitkan dengan keberadaan Pulau Sialudi Batu Pahat. Namun masyarakat pada hari inikurang maklum dan mengetahui tentang pantun yang dikaitkan dengan PulauSialutersebut. Dari segi lokasi, Pulau Sialu terletak di muara Sungai Batu Pahat dan ia diduduki oleh kaum Orang Asli suku Kualapadasuatu masa dahulu. Akan tetapi, kini kaum Orang Asli suku Kuala ini telah berhijrah ke SungaiLayau, Kota Tinggi. Perpindahan kaum ini turut membawa penghijrahan budaya berpantun dan ia memberi implikasi kepada terhadnya maklumat kepada akal budi kaum Orang Asli inimenerusi pantun. Justeru, kajian ini bertujuanuntuk mengumpul pantun dalam kalangan Orang Asli suku Kuala dan melihat kearifan lokal kaum inisebagaimana yang terpancar di dalam pantun. Dalam kajian ini, penyelidik menggunakan kaedahtemubual tidak berstruktur ke atas kaum Orang Asli suku Kuala di Sungai Layau Kota Tinggi, Johor. Data dianalisis dengan menggunakan kaedah analisis kandungan hasil temubual daripada tiga orang informan.Dapatan kajian ini menunjukkan hanya tigaorang warga emaskaum Orang Asli suku Kuala yang tahu berpantun. Pembayang pantun daripada informan-informanbanyak dipengaruhioleh unsur alam sekeliling iaitu flora dan fauna yang melatari kehidupan mereka. Konklusinya, akal budi kaum Orang Asli suku Kuala jelas terpancar dalam pantun-pantun yang dipantulkan melalui cerminan berunsurkan‘alam’. Oleh itu, diharapkan hasil kajian ini dapat menyumbang kepada usaha mempotretkan pantun-pantun milik kaum Orang Asli suku Kuala