Faktor-Faktor Tarikan Dalam Metod Dakwah: Satu Sorotan Literatur - BORHAM, ABD HADI; ABDUL RAHIM, MOHAMAD MARZUQI; ABDULLAH, WAHYU HIDAYAT (Human Sustainability Procedia, 2018)
Metod merupakan aspek yang penting dalam menentukan keberkesanan dalam dakwah.Terdapat beberapa faktor-faktor tarikan yang mempengaruhi golongan sasaran dalam penerimaan metod dakwah. Tulisanini bertujuan untuk menonjolkan faktor-faktor tarikan dalam metod dakwah.Pengumpulan bahan-bahan berasaskan kajian perpustakaan melalui data sekunder yang diperolehi daripada penyelidikan lepas, artikel jurnal dan sebagainya. Analisis menunjukkan terdapat beberapa faktor tarikan dalam dakwah yang telah ditonjolkan sebagai elemen penting dalam penerimaan dakwahiaitu faktorberasaskan targhibdan tarhib, faktor qudwahdan quwwah, faktor kelainan, faktor kesamaan, faktor berulang-ulang dan faktor kebajikan