Fleksibiliti Federalisme dalam Monarki Dunia: Perbandingan Empat Negara - Muhaymin Hakim Abdullah; Lutfan Jaes (Human Sustainability Procedia, 2024)
Artikel ini mengkaji amalan federalisme di empat negara beraja iaitu Australia, Belgium, Kanada dan Malaysia. Matlamatnya adalah untuk mendapatkan pemahaman tentang dinamik negara tersebut dalam menyesuaikan federalismenya dengan mengambil kira konteks sejarah, budaya, politik, serta tindak balas negara terhadap perkembangan global dan tempatan moden yang memberi kesan kepada sistem pentadbiran negara. Metodologi utama penulisan ini ialah kajian perpustakaan yang menyeluruh, termasuk analisis komprehensif kesusasteraan daripada sumber akademik. Artikel ini membandingkan dan membezakan sistem persekutuan empat negara monarki dan mendedahkan persamaan dan perbezaan dalam cara federalisme berfungsi. Perbincangan ini termasuklah mekanisme kerjasama serta konflik selain menjelaskan cara setiap negara menangani isunya tersendiri seperti pemusatan kuasa, ketegangan etno-linguistik dan multikulturalisme. Penemuan ini menunjukkan betapa fleksibel federalisme sebagai rangka kerja untuk menangani kepelbagaian dan kerumitan masyarakat moden, dan betapa pentingnya ketua negara untuk mengekalkan keseimbangan dan tradisi negara.