Sistem Tempahan Perkhidmatan Fotografi Berasaskan Web - Muhammad Nashrul Hamzah,; Hanayanti Hafit, (Applied Information Technology And Computer Science, 2023)
Sistem Tempahan Perkhidmatan Fotografi Berasaskan Web merupakan sebuah sistem tempahan perkhidmatan fotografi yang dibina bagi syarikat Ketawariang Studio yang menawarkan perkhidmatan fotografi bagi majlis perkahwinan dan sebagainya. Sistem ini dibangunkan bertujuan untuk memudahkan para pelanggan membuat tempahan dan memudahkan pentadbir bagi pengurusan tempahan dan syarikat. Pembangunan sistem ini berdasarkan situasi semasa yang digunakan oleh pihak syarikat iaitu sistem manual. Pembangunan sistem ini adalah berdasarkan model prototaip. Antara aktiviti yang telah dijalankan bagi pembangunan sistem ini adalah mengenal pasti masalah dan objektif sistem, mengenal pasti keperluan sistem, mereka bentuk antara muka sistem dan mereka bentuk pangkalan data. Bahasa pengaturcaraan yang digunakan bagi pembangunan sistem ialah HTML, CSS, Javascript dan PHP.Perisian XAMPP digunakan sebagai pangkalan data. Sistem yang dibangunkan ini dapat membantu pihak syarikat menguruskan tempahan dan memudahkan para pelanggan untuk membuat tempahan supaya menjadi lebih efisien.