Sistem Tempahan Foodtruck - Abdul Hamid, Nur Wahida; Mohd Nawi, Nazri (Applied Information Technology And Computer Science, 2022)
Sistem Tempahan Foodtruck adalah terletak di Kota Sas, Kuantan, Pahang. Foodtruck ini menyediakan sistem manual yang menggunakan aplikasi WhatsApp untuk pembeli di kawasan tersebut. Penjual yang bertanggungjawab untuk membalas mesej pembeli yang telah membuat tempahan makanan. Penggunaan kaedah ini telah membawa kepada beberapa masalah seperti tercicir tempahan makanan yang telah dibuat. Proses tempahan akan mengambil masa yang lama dah ketersediaan makanan yang tidak dapat dikesan dengan cepat dan tepat. Mereka tidak mempunyai sistem pesanan yang betul untuk menyokong dan membuat proses pesanan dengan lancar. Dengan ini, kami mencipta sistem yang baru iaitu sistem tempahan foodtruck. Selain itu, pembeli jugak dapat memilih sama ada mahu mengambil makan di foodtruck atau membuat COD. Kesimpulannya sistem ini sedikit sebanyak dapat membantu menguruskan semua proses tempahan dan proses penghantaran makanan.