Sistem Pengurusan Tempahan D'Wawasan Steak Station - Syed Hamzah, Sharifah Nurliana; Mohd. Yasin, Suhaila (Applied Information Technology And Computer Science, 2024)
Pengurusan tempahan merupakan aspek yang perlu dititikberatkan dalam sesuatu proses tempahan, terutamanya bagi sesebuah restoran. Kaedah pengurusan tempahan yang dilakukan secara manual memperlihatkan beberapa kelemahan yang dapat menganggu pentadbiran sesuatu organisasi. Maka, satu sistem tempahan dan pengurusan makanan dibangunkan bagi menyelesaikan isu-isu yang dihadapi oleh pihak restoran. Sistem ini dibangunkan untuk memudahkan pentadbir restoran mengurus dan menyimpan maklumat tempahan makanan. Selain itu, sistem ini juga memudahkan pelanggan menempah makanan dari dalam talian. Projek ini melibatkan dua pengguna iaitu pentadbir, dan pelanggan. Projek ini dilaksanakan menggunakan model prototaip dan perisian pembangunan XAMPP, MySql sebagai pangkalan data dan PHP sebagai bahasa pengaturcaraan. Sistem ini memudahkan kedua-dua pengguna iaitu pelanggan dan pentadbir untuk menempah serta mengurus tempahan makanan.