Sistem Tempahan Makmal Sains SMK Rusila - Farhana Nadhirah M. Azmi; Mohd Salikon, Mohd Zaki (Applied Information Technology And Computer Science, 2023)
Sistem Tempahan Makmal Sains SMK Rusila membolehkan guru-guru di sekolah tersebut untuk melakukan tempahan makmal sains secara talian. Penggunaan sistem membolehkan pengurangan masalah yang dihadapi sekiranya melakukan tempahan secara manual. Kaedah menempah secara manual adalah tidak efisien kerana guru perlu berjalan ke makmal untuk melakukan tempahan sesebuah makmal untuk melakukan eksperimen. Pembangunan Sistem Tempahan Makmal Sains SMK Rusila ini menggunakan metodologi prototaip. Metodologi prototaip ini mempunyai enam fasa untuk dilakukan sebelum menyampaikan sistem yang telah sempurna kepada pengguna. Enam fasa itu termasuklah analisis keperluan, merekabentuk, prototaip, penilaian, pembangunan sistem dan penyelenggaran. Sistem ini dibangunkan menggunakan perisian pengarangan Visual Studio Code, Xampp, MySQL dan juga sistem pengoperasian Windows 11. Diharapkan sistem ini berjaya dibangunkan dan dapat memberikan manfaat kepada para guru dan pembantu makmal sains. SMK Rusila’s Science Lab Booking System allows teachers at the school to book science labs online using this system. The use of the system allows the reduction of problems encountered when making reservations manually. The manual booking method is inefficient because the teacher must walk to the laboratory to book a laboratory to conduct an experiment. The development of the SMK Rusila Science Laboratory Booking System uses a prototype methodology. This prototyping methodology has six phases to perform before delivering the perfected system to users. The six phases include requirements analysis, designing, prototyping, evaluation, system development and maintenance. This system was developed using Visual Studio Code authoring software, Xampp, MySQL and the Windows 11 operating system. It is hoped that this system will be successfully developed and can provide benefits to teachers and science laboratory assistants.