AR Ulam: Pembangunan Aplikasi Mudah Alih Untuk Penanaman Ulam-Ulaman Menggunakan Pendekatan Realiti Terimbuh. - Ibrahim, Nur Hanisah Sakinah; Che Dalim, Che Samihah (Applied Information Technology And Computer Science, 2023)
Ulam-ulaman merupakan bahagian tumbuhan yang dijadikan makanan sampingan penduduk Malaysia. Aktiviti penanaman ulam dihalaman rumah menjadi kebiasaan kepada penduduk Malaysia. Oleh hal demikian, terdapat aplikasi yang menggunakan pendekatan teknologi realiti terimbuh untuk menyusun landskap tanaman tetapi tiada fungsi penjagaan tanaman ulam dan tidak interaktif dengan pengguna pada waktu sebenar. Aplikasi mudah alih berasaskan Android berasaskan metodologi Multimedia Mobile Content Development (MMCD) telah dipilih dalam pembangunan aplikasi AR Ulam. Pembangunan aplikasi ini diharapkan dapat membantu pengguna yang berumur 18 hingga 50 tahun untuk melakukan penyusunan landskap dan pembelajaran penjagaan tanaman secara realiti terimbuh tanpa penanda. Memfokuskan penjagaan tanaman ulam raja, pegaga, pudina, salad dan kangkung menggunakan kaedah nutripot dan hidroponik secara kecil-kecilan kepada penduduk bandar. Malaysians eat ulam-ulaman as a side dish. Malaysians have developed a tradition of growing ulam in their yards. On the other hand, Crop landscaping is still done the old-fashioned way. As a result, some applications use augmented reality technology to create crop landscapes but lack an Ulam care function and are not have real-time interaction with users. An Android-based mobile application based on the Multimedia Mobile Content Development (MMCD) methodology was selected for the AR Ulam application development. The development of this programme is projected to help users between the ages of 18 and 50, as it will allow them to learn about landscaping and plant care via augmented reality marker less. Focusing on the care of ulam raja, pegaga, mint, salad, and kangkung crops using nutripot and hydroponic methods on small-scale gardening for the urban population.