Pembangunan Aplikasi Pembelajaran Tajwid Menggunakan Gamifikasi - Mohd. Nazri, Nur Aiman Fitri; Ismail, Azizan (Applied Information Technology And Computer Science, 2025)
Projek ini berfokuskan kepada pembangunan aplikasi pembelajaran “Mari Mengenal Tajwid”. Aplikasi ini menerapkan unsur gamifikasi ke dalam kandungan pembelajaran. Gamifikasi adalah pendekatan yang terkenal yang merujuk kepada penggunaan elemen untuk meningkatkan motivasi pengguna. Aplikasi “Mari Mengenal Tajwid” dibina sebagai bahan bantu belajar bagi membantu meningkatkan minat pelajar terhadap Tajwid. Aplikasi ini berfokuskan kepada Tingkatan 1 yang merangkumi topik nun sakinah dan tanwin. Metodologi yang digunakan dalam membuat aplikasi ini ialah Pembangunan Kandungan Mudah Alih Multimedia (MMCD). Hasil jangkaan daripada aplikasi “Mari Mengenal Tajwid” adalah dapat menerapkan elemen gamifikasi sebagai bahan bantu belajar untuk menjadikan pembelajaran lebih produktif dan menarik.