Pembangunan Aplikasi Pembelajaran Sejarah SPM Menggunakan Pendekatan Pembelajaran Berasaskan Permainan - Mohd Fazlee, Muhammad Daniel Haiqhal; Ismail, Mohd Norasri (Applied Information Technology And Computer Science, 2025)
Subjek Sejarah merupakan antara subjek yang wajib lulus dalam Sijil Pelajaran. Pada zaman yang serba moden ini bahan belajar bagi pelajar untuk mempelajari subjek Sejarah kurang menarik. Aplikasi Mudah Sejarah merupakan satu aplikasi pembelajaran subjek Sejarah yang menggunakan pendekatan pembelajaran berasaskan permainan. Aplikasi ini juga menggunakan pendekatan teknologi Android. Aplikasi ini telah diuji dan mendapat skor 84.75 berdasarkan SUS. Berdasarkan skor tersebut aplikasi ini boleh diterima oleh pengguna. Aplikasi ini mengandungi dua topik iaitu Kebangkitan Nasionalisme dan Pilihan Raya. Terdapat dua modul yang digabungkan menjadi permainan iaitu modul pembelajaran dan modul latihan. Kaedah metodologi yang digunakan bagi membangunkan aplikasi ini ialah Game Developement Life Cycle. Akhirnya, aplikasi ini dijangka dapat menjadi alternatif bahan belajar dengan kaedah yang menyeronokkan bagi pelajar.