Aplikasi Panduan Pemilihan Komponen PC (PC WIZARD) - Abdul Latif, Muhammad Zulhilmi; Ab Aziz, Mohamad Firdaus (Applied Information Technology And Computer Science, 2024)
Dalam era digital masa kini, kesesuaian komponen komputer menjadi kritikal bagi prestasi komputer. Projek ini bertujuan membangunkan aplikasi bagi memudahkan pemilihan komponen yang tepat bagi meningkatkan prestasi komputer dibina pengguna. Syarikat komputer BP Tech yang terletak di Parit Raja, Johor telah dipilih sebagai kajian kes projek ini. Pemilihan komponen komputer yang tepat perlu dalam memastikan masalah seperti penurunan prestasi komputer dapat dielakkan. Proses sedia ada di BP Tech adalah pelanggan perlu berhubung secara atas talian untuk mendapatkan spesifikasi komputer bersesuaian dengan bajet pengguna. Proses ini memakan masa kerana pengguna perlu menunggu maklumbalas daripada pemilik kedai yang mungkin sedang sibuk. Aplikasi yang dibangun memberikan panduan pemilihan komponen komputer, perbandingan prestasi CPU dan pencari perisian, dengan fokus kepada aplikasi berasaskan Android. Projek yang dibangun menggunakan pendekatan berorientasikan objek dan bahasa pengaturcaraan Java. Aplikasi dicadangkan mampu membantu dalam proses pemilihan komponen komputer baharu. Sekaligus, mengurangkan kesukaran ketika pemilihan komponen komputer yang dihadapi pengguna baharu.