Kongsi dan Sewa: Aplikasi Mudah Alih Perkongsian Kenderaan dan Penyewaan Basikal - Binti Mohammad, Siti Mariam; Abd Ishak, Suhaimi (Applied Information Technology And Computer Science, 2024)
Aplikasi mudah alih untuk perkongsian kenderaan dan penyewaan basikal merupakan aplikasi yang dibina untuk memudahkan urusan pelajar UTHM. Domain yang terlibat dalam projek ini ialah Universiti Tun Hussein Onn Malaysia. Di mana kajian ini mengenai sistem yang akan dibangunkan untuk kegunaan pelajar-pelajar Universiti Tun Hussein Onn Malaysia sendiri. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia merupakan sebuah universiti yang terletak di Batu Pahat, Johor. Ia menyediakan pengangkutan seperti bas untuk kegunaan harian bagi pelajar-pelajar tahun satu dan pelajar-pelajar yang tidak memiliki kenderaan persendirian. Model yang dipilih untuk membangunkan aplikasi mudah alih Kongsi dan Sewa ini ialah model prototaip. Model prototaip ialah kaedah pembangunan sistem di mana prototaip dibina, diuji dan kemudian diolah semula mengikut keperluan sehingga hasil yang boleh diterima dicapai yang mana sistem atau produk lengkap boleh dibangunkan.