Jizyah Sebuah Jaminan Dalam Peradaban Islam Sebagai Tinjauan Historis - Mohammad Ghozali; Wahyu Nugroho2; Siti Marpuah; Nur Kholis; Syahrudin (Advances in Humanities and Contemporary Studies, 2023)
Dalam khazanah peradaban Islam, umat Islam mengenal banyak instrumen pendapatan Negara, salah satunya jizyah. Kajian ini bertujuan utk mengetahui tentang apakah jizyah, bagaimana perkembangan jizyah serta tujuan pembayaran jizyah. Kajian ini berbentuk pustaka iaitu tentang sejarah jizyah yang terdapat semasa zaman Rasulullah dan Khulafaur Rasyidin. Hasil kajian mendapati bahawa adalah yuran yang harus dikeluarkan oleh orang kafir yang menetap di Negera Islam untuk memperoleh perlindungan dan jaminan mereka berkehidupan di sana. jizyah baru disyariatkan setelah perang Tabuk (8 H), iaitu ditahun ke 9 setelah hijrah. Tujuan pembayaran jizyah adalah sebagai jaminan keselamatan jiwa, harta milik, kebebasan menjalankan ibadah serta pengecualian bagi mereka dari wajib militer