MELAKA: DI SINILAH SEGALA-GALANYA BERMULA - Syed Ahmad Syed Kassim; Kamarolzaman Mohd. Jidi; Suraya Hani Kamarolzaman; Muhammad Taufik Kamarolzaman; Muhammad Khairi Aziz (2012)
Buku ini mempunyai 9 bab yang membicarakan peranan dan kedudukan wanita dalam masyarakat sejak zaman dahulu hingga sekarang. Esei-esei dalam buku ini membincangkan tahap penjagaan kesihatan dan pendidikan wanita pada zaman British, ketokohan bekas wanita pertama Indonesia iaitu Ratna Sari Dewi dalam membantu perjuangan suaminya Sukarno, serta mengenengahkan kehebatan srikandi Vietnam iaitu Trung adik beradik dalam mempertahankan kedaulatan tanah air mereka. Selain itu, ia turut membincangkan hak wanita dalam masyarakat melalui pembahagian harta pusaka dari perspektif Islam dan tidak meminggirkan wanita dari arus pemodenan di mana salah satu bab menyentuh mengenai pencapaian ICT wanita luar bandar dan cabarannya. Wanita dan Masyarakat cuba memperkayakan dan mendedahkan pemahaman masyarakat terhadap peranan, sumbangan dan kepentingan wanita dalam menjana kemakmuran negara dari sudut ekonomi, sosial dan politik.