KEPIMPINAN DALAM PEMBANGUNAN KOMUNITISTRATEGI, CABARAN DAN MASA DEPAN - Khairunesa Isa; Binti Maunah (2026)
Buku ini mengupas peranan penting kepimpinan dalam pembangunan komuniti, khususnya dalam era globalisasi dan digitalisasi yang mencabar. Ia menekankan keperluan pemimpin untuk bijak membaca realiti semasa, membina jaringan sosial dan memanfaatkan teknologi demi kesejahteraan masyarakat. Turut dibincangkan ialah teori dan strategi kepimpinan, pendekatan inklusif serta penggunaan teknologi seperti media sosial dan AI dalam memperkasa komuniti, terutamanya di rantau ASEAN. Buku ini juga meneliti cabaran semasa seperti pengurusan krisis dan keperluan menyokong Matlamat Pembangunan Mampan (SDGs). Ia sesuai dijadikan rujukan oleh pemimpin komuniti, akademik, penyelidik dan pembuat dasar dalam usaha membentuk masyarakat yang lestari dan progresif.