Kesejahteraan Komuniti Madani: Isu dan Cabaran - Norngainy Mohd Tawil,; Noviatin Syarifuddin,; Norulhuda Sarnon @ Kusenin, (2025)
Berlatarkan konteks pembangunan masyarakat Malaysia yang berbilang kaum, agama dan budaya, buku Kesejahteraan Komuniti Madani: Isu dan Cabaran merupakan sebuah karya suntingan yang mengetengahkan pelbagai dimensi kesejahteraan komuniti dari perspektif madani yang inklusif, progresif dan berteraskan nilai kemanusiaan. Dengan pendekatan holistik yang sejajar dengan Matlamat Pembangunan Mampan (SDG), buku ini menghimpunkan sebelas bab yang meneliti isu-isu semasa seperti kesejahteraan psikologi ibu tunggal, keselamatan penginapan pekerja, pembangunan sukan komuniti, pertanian lestari, keusahawanan Bumiputera, impak media sosial, pengurusan fasiliti pendidikan, undang-undang strata dan fenomena hakisan pantai. Kesemua bab ini membina naratif bersepadu tentang keperluan memperkasa komuniti secara berstruktur dan responsif terhadap cabaran lokal dan global. Disokong oleh dapatan Indeks Kesejahteraan Rakyat Malaysia (IKRM) yang menunjukkan peningkatan sederhana daripada 120.4 mata (2022) kepada 121.3 mata (2023), namun masih berdepan ketidakseimbangan kesejahteraan antara negeri dan sektor, penulisan ini turut didasari oleh realiti kependudukan Malaysia yang mencecah 33.2 juta orang pada tahun 2023, dengan lebih 77% tinggal di kawasan bandar. Perubahan demografi ini menuntut strategi pembangunan komuniti yang lebih lestari, inklusif dan berteraskan nilai madani. Maka, buku ini tampil sebagai wacana penting untuk menilai semula kerangka pembangunan negara, merapatkan jurang antara dasar dan pelaksanaan serta memperkukuh aspirasi Malaysia Madani ke arah pembinaan komuniti yang lebih sejahtera, berdaya tahan dan mampan.