Kuasai Rangkaian: Strategi Pintar Usahawan PKS - OMAR, SITI SARAH (2025)
Buku ini membuka mata pembaca dengan pengetahuan mendalam mengenai dinamik ikatan kuat dan lemah dalam rangkaian keusahawanan yang melibatkan keluarga, rakan, pelanggan, pembekal, agensi kerajaan, dewan perniagaan dan banyak lagi. Buku ini juga menyorot masalah kritikal yang sering dihadapi oleh usahawan serta mencadangkan beberapa cara praktikal untuk mengatasinya.Selain itu, pembaca dapat memahami empat kajian kes pemilik perniagaan kecil di Semenanjung Wilayah Selatan Malaysia dan melihat cara mereka mengamalkan sistem rangkaian keusahawanan yang berkesan dalam persekitaran perniagaan mereka. Buku ini juga mendedahkan penemuan daripada temu bual dengan usahawan terkemuka di kawasan tersebut serta pihak berkepentingan dalam perniagaan. Enam tema akan diteroka dalam mencirikan konfigurasi ikatan rangkaian profesional, rangkaian reputasi, rangkaian persaingan dan rangkaian komuniti. Penemuan baru menunjukkan bahawa modal insan dan sikap adalah penting bagi usahawan dalam menentukan kekuatan hubungan mereka. Selain itu, penemuan juga mencadangkan bahawa perubahan rangkaian berlaku bukan sahaja disebabkan oleh proses kitaran hayat perniagaan, tetapi juga apabila usahawan berdepan dengan masalah kritikal.Akhir sekali, buku ini menawarkan implikasi bukan sahaja kepada usahawan, tetapi juga kepada agensi kerajaan serta penggubal dasar. Buku ini menunjukkan bahawa terdapat keperluan untuk agensi kerajaan bagi meningkatkan perhatian dan pengetahuan mereka terhadap nilai serta implikasi rangkaian keusahawanan.