TEORI ASAS EKONOMI KEJURUTERAAN - Rosnah Mohamad Sirin (2007)
Ekonomi Kejuruteraan adalah satu bidang kajian yang memberi fokus kepada penilaian secara sistematik sesuatu projek kejuruteraan berasaskan kebolehsanaan projek tersebut dari segi ekonomi. Bidang supaya produk dapat dijual kepada pengguna sasaran. Konsep tugas seorang jurutera bukan terhad kepada aspek fizikal produk sahaja, malah perlu mengetahui aspek ekonomi nilai masa wang, teknik pengiraan kesetaraan dan penilaian projek dibincangkan secara terperinci berbantukan jadual dan aliran tunai. Beberapa soalan dan contoh pengiraan turut dimuatkan dalam buku ini.