HIDRAULIK - Mohd Adib Mohammad Razi,; Tan Lai Wai,; Zarina Md Ali, (2023)
Air merupakan satu anugerah yang tidak ternilai dari Allah s.w.t. kepada semua kehidupan di bumi ini. Manusia dikurniakan akal fikiran bagi menguruskan sumber semulajadi yang terhad ini dengan sebaik-baiknya tanpa memudaratkan semua hidupan di bumi ini. Sejak kebelakangan ini, projek-projek sumber air clan kerja-kerja kejuruteraan hidraulik berkembang dengan pesat seiring dengan pembangunan negara. Pakar-pakar dalam bidang hidraulik, hidrologi clan alam sekitar diperlukan di dalam menguruskan sumber air ini dengan sempurna tanpa memusnahkan alam sekitar clan bagi mengisi kekurangan pakar di dalam bidang ini, ilmu berkaitan hidraulik clan hidrologi perlulah diperkukuhkan demi memantapkan kepakaran ini. Kepada pelajar clan jurutera yang akan terlibat secara langsung atau tidak langsung di dalam proses pembangunan ini, teori clan kajian perlu dilaksanakan dengan berbantukan bahan pengajaran yang tepat clan sesuai. Oleh itu, tidak hairanlah semakin banyak buku clan bahan pengajaran di pasaran yang berkaitan dengan bidang hidraulik. Dengan terbitnya Buku Hidraulik ini, diharap ia dapat membantu menarik minat pelajar clan jurutera untuk mendalami ilmu ini clan ia merangkumi kehendak pembangunan pada masa kini. Buku ini ditulis untuk mencapai kefahaman para pembaca khususnya pelajar-pelajar clan jurutera-jurutera yang terlibat dapat memahami dengan jelas konsep-konsep asas hidraulik melalui buku yang ditulis dalam Bahasa Malaysia clan menggunakan bahasa yang mudah difahami. Nota-nota clan teori asas dikaji ketulenannya bagi diisi di dalam buku ini supaya para pembaca tidak keliru dengan bahan-bahan rujukan yang lain. Setiap perkara penting sentiasa diingatkan di dalam setiap bah bagi memudahkan para pembaca tidak lupa teori yang telah dipelajari di dalam bah sebelumnya atau yang berkaitan dengannya. Contoh-contoh pengiraan juga dimuatkan di dalam setiap bah mengikut masalah hidraulik yang biasa ditemui di dalam bidang tersebut bagi memudahkan para pembaca memahami dengan lebih mendalam clan berkesan mengikut konsep asas hidraulik. Soalan-soalan latihan dimuatkan di akhir setiap bah bertujuan menilai kefahaman pembaca seterusnya memantapkan teori yang telah dipelajari dengan memberi latihan-latihan yang berkaitan dengan masalah-masalah hidraulik menggunakan kaedah yang telah dipelajari sebelum ini.