MEKANIK PEPEJAL TEORI DAN PENYELESAIAN MASALAH - Yahaya Ramli,; Mahmod Abd Hakim Mohamad,; Mohd Shahir Yahya, (2025)
Buku ini membincangkan tentang tegasan, terikan dan kekenyalan bahan yang menjadi asas kajian bidang mekanik pepejal atau kekuatan bahan. Penjelasan dilanjutkan kepada masalah tindakan daya, momen lentur, penghantaran kuasa, silinder nipis dan analisis sifat bahan menerusi ujian mekanikal. Buku disusun agar sesuai digunakan untuk semua pelajar kejuruteraan pada peringkat awal pengajian. Setiap bab mencakupi ringkasan prinsip dan formula serta sebahagian masalah asas yang disediakan contoh penyelesaian hingga bersesuaian untuk dijadikan panduan dalam menangani masalah pembebanan bahan yang lebih kompleks. Penulis mempunyai banyak pengalaman mengajar kursus mekanik bahan di pelbagai peringkat pengajian kejuruteraan. Huraian yang mantap dan padat, langkah demi langkah dalam buku ini mampu membantu proses pemahaman dan pembelajaran asas bidang mekanik pepejal.