Budaya Popular dalam Masyarakat Melayu: Analisis Perspektif Hukum Islam - Muhammad Khairul Hafiz Noor Hissham; Mohd Anuar Ramli; Syed Mohd Jeffri Syed Jaafar (2024)
Fenomena budaya popular merupakan suatu realiti yang tidak dapat dipisahkan dalam sistem sosial dan budaya sesebuah masyarakat. Perkembangannya bertambah rancakdengan revolusi industri dan ledakan kemajuan teknologi maklumat serta komunikasi. Lantas mendorong kepada penyaluran budaya asing secara terbuka, bebas, tanpa sempadan dan disambut dengan peniruan serta peminjaman budaya oleh pihak lain.Hasil kajian mendapati, terdapat budaya popular yang mendatangkan manfaat dan berimpak positif kepada masyarakat tempatan. Justeru budaya dalam kategori ini adalah diterima dan hukumnya adalah harus. Sebaliknya, budaya popular yang mendorong tindakan hedonistik, melanggar batasan syarak serta bertentangan dengan nilai serta norma hidup masyarakat tempatan diklasifikasikan sebagai suatu amalan yang ditolak kerana boleh membawa kepada kepincangan dalam kehidupan masyarakat. Sehubungan dengan itu, masyarakat Islam perlu berhati-hati dalam peniruan dan pengamalan budaya popular masyarakat asing agar terhindar daripada larangan Syarak dan batasannya.