TRAVELOG ANAK MUDA :BUDAK PARIT PERGI TRAVEL - Khairunesa Isa; Nurulisyazila Othaman (2024)
Travelog Anak Muda: Budak Parit Pergi Travel merupakannaskah kreatif yang dihasilkan untuk pembacaan ringan kepada umumnamun masih mengandungi nilai ilmiah. Asasnya, karya ini merupakankompilasi catatan ringan mahasiswa semasa menjalani program mobilitiberkredit luar negara melalui Kursus Kokurikulum Berkredit (KKB) dibawah Pusat Pengajian Umum dan Kokurikulum, Universiti Tun HusseinOnn Malaysia. Menampilkan penulisan bervariasi dalam setiap pengalaman mobiliti berdasarkan gaya penulisan yang tersendirimahasiswa. Buku ini membawa pembaca menyinggah sebentar secara maya pengalaman tiga mahasiswa di tiga lokasi dengan pengalaman yangberbeza.Pengalaman perjalanan bermula di Dusun Bening, Kacamatan Sleman,Yogyakarta Indonesia. Diikuti pengembaraan di negara Matahari Terbitdan berakhir di sebuah pulau berdekatan Kawasan Selat Singapura danSelat Melaka iaitu Pulau Mecan di Batam, Kepulauan Riau. Pelbagaipengalaman pahit dan manis mahu pun pengajaran cuba dikongsikanmahasiswa melalui penulisan ini. Program ini juga dilihat sebagai pembelajaran tidak formal yang menyuntik kesedaran dan motivasi kepada mahasiswa untuk menjadi sumber manusia yang lebih berkualiti.Berkonsepkan pembacaan ringan namun sangat munasabah bagi pembaca menghayati nilai sebenar yang cuba disampaikan penulis melalui program mobiliti berkredit yang turut dilaksanakan di mana-mana universiti. Gabungan tiga catatan ringkas ini didokumenkan supaya menjadi inspirasi dan aspirasi kepada mahasiswa masa hadapan untuk berkongsi ilmu dengan menjadikan penulisan sebagai medium perantara. Selain itu, naskah ini juga dilihat sebagai rakaman momen penulis melalui proses kematangan dalam kehidupan.