KEPELBAGAIAN ISU PANDEMIK COVID-19 DARI PERSPEKTIF SAINS SOSIAL - Abdul Rahman, Haliza (2021)
Sains Sosial merupakan disiplin akademik yang mempersoalkan tentang kemanusiaan dalam konteks sosialnya atau mempelajari kehidupan sosial atau lebih tepat mempelajari tingkah laku yang lazim ada pada kelompok-kelompok manusia. Maka, dalam membendung penularan Covid-19, Sains Sosial merupakan antara bidang penting yang perlu difokuskan selain sains, teknologi dan perubatan. Hal ini Sains Sosial memberikan kefahaman menyeluruh kepada masyarakat khususnya yang melibatkan tingkah laku, interaksi, penerimaan, dan adaptasi dalam mengekang pandemik Covid-19 terutama berkaitan pengurusan pandemik seperti pemaatuhan SOP, pemupukan dan pembudayaan kebersihan malah mendidik masyarakat secara formal atau informal melalui peringatan serta kempen berterusan di media cetak dan media massa. Justeru, sebarang tindakan yang membabitkan masyarakat awam perlu dirujuk kepada pakar sains seperti psikologi, pengamal undang-undang dan pakar governan persekitaran. Buku ini sangat penting untuk dimiliki kerana ia memuatkan 13 artikel pelbagai isu berkaitan pandemik Covid-19 daripada perspektif sains sosial yang sangat diperlukan dalam memastikan setiap arahan, protokol, standard dan perundangan digubal dan dilaksanakan oleh agensi kerajaan ke arah usaha pengurusan berkesan pandemik Covid-19 dapat didepani dengan jayanya.