ISU SAINS KEMANUSIAAN DALAM MATLAMAT PEMBANGUNAN LESTARI - Muhammad Ridhwan Sarifin,; Mohd Hairy Ibrahim, (2021)
Buku ini mengetengahkan fenomena isu kemanusiaan yang pelbagai mencakupi kajian Fakulti Sains Kemanusiaan, Universiti Pendidikan Sultan Idris. Buku ini merupakan satu usaha untuk memberi makna dan tafsiran kepada pelbagai isu yang terdapat sebagai sebahagian daripada kesan proses matlamat pembangunan lestari yang sedang dialami negara dan masyarakat Malaysia. Sebenarnya, terdapat banyak isu elemen kemanusiaan yang telah muncul hasil proses revolusi dan pembangunan. Walau bagaimanapun, buku ini hanya memberi penekanan kepada tiga gugusan isu iaitu isu spiritual, ekologi dan manusia bertepatan dengan piramid Sustainable Development Goals (SDGs). Hal ini kerana, supaya para pembaca umum dapat memperoleh maklumat dalam usaha memahami isu kemanusiaan dan hubungannya dengan Matlamat Pembangunan Lestari (SDG) di Negara Malaysia.