SEIKAT BAK SIRIH MENYUSURI KELANGSUNGAN TANAH MELAYU DAN PEMBENTUKAN MALAYSIA - Siti Sarawati Johar; Khairunesa Isa; Khairol Anuar Kamri (2019)
Buku ini ditulis khas melalui perkongsian penulisan bersama beberapa orang penulis dengan mengetengahkan tujuan agar pembaca memperolehi ilmu berkisar persejarahan negara yang tertumpu kepada era usaha dalam perjuangan mencapai kemerdekaan dan kebebasan bagi Tanah Melayu, detik perjuangan menentang keganasan bersenjata dan seterusnya penubuhan negara Malaysia. “Seikat bak sirih, serumpun bak serai”, pepatah yang memberikan pengertian sangat mendalam ini menjadi sinonim kepada senario perjuangan bersepadu negara bangsa di negara ini. Perjuangan itu disusuri dengan pemantapan jiwa rakyat yang kental, di samping memiliki nilai perpaduan yang tinggi. Perkongsian dalam buku ini dihasilkan secara sederhana oleh barisan penulis yang berpengalaman dalam bidang ini sebagai suatu pemahaman asas tetapi spesifik buat para pembaca pada topik yang dibincangkan. Semoga input yang disediakan dapat memberikan manfaat kepada para pembaca dalam meneroka perjalanan sejarah bumi tercinta ini iaitu Malaysia yang gemilang.