PENSEJARAHAN KEDAH TUA: SATU KRITIKAN SUMBER DAN TAFSIRAN - Nasha Rodziadi Khaw,; Nazarudin Zainun,; Mohd Mokhtar Saidin, (2015)
Buku ini menyajikan enam bab yang merangkumi keseluruhan aspek pensejarahan Kedah Tua yang telah dikaji oleh pengkaji terdahulu. Bab 1 akan menerangkan secara ringkas keseluruhan kandungan buku ini serta skop-skop menarik yang terkandung menerusi semua bahagian dalam buku ini. Bab 2 akan mengupas mengenai pensejarahan Asia Tenggara. Bab 3 akan memfokuskan kepada pendekatan yang digunakan dalam kajian oleh pengkaji terdahulu dalam mengkaji pensejarahan Kedah Tua dari aspek sumber, politik, sosiobudaya, penempatan dan kronologi sejarah Kedah Tua. Bab 4 membahaskan isu-isu dari aspek kronologi, interprestasi terhadap status politik Kedah Tua, kebudayaan awalnya dan struktur ekonominya. Bab 5 membincangkan isu lain yang memerlukan kajian lebih konkrit untuk menghuraikannya seperti isu dinamika sosial dan juga kronologi sejarah Kedah Tua menerusi analisis dan kritikan yang telah diperoleh oleh pengkaji terdahulu. Bab 6 akan menyimpulkan kesemua aspek yang telah dibincangkan dalam mengkaji pensejarahan Kedah Tua.