RETAK PADA SILINDER PADU: PENDEKATAN MEKANIK PATAH - Al Emran Ismail, (2015)
Buku ini menumpukan perbincangan terhadap kelakuan retak permukaan pada silinder padu yang dikenakan beban tunggal dan tergabung. Dalam menganalisis kelakuan retak, faktor keamatan tegasan digunakan sebagai daya pemancu retak. Perisian analisis unsur terhingga ANSYS digunakan dalam mengira faktor keamatan tegasan ini di sepanjang retak depan. Terdapat lima bab yang dikemukakan dalam membincangkan kelakuan retak permukaan ini. Bab pertama membincangkan kepentingan buku ini dan juga tujuan utamanya. Bab kedua pula menerangkan asas dan latar belakang mekanik patah serta perkembangan kajian yang berkaitan dengan retak permukaan ini. Manakala, Bab ketiga menerangkan kaedah kajian yang digunakan untuk mengkaji retak permukaan. Bab keempat membincangkan kelakuan mekanikal retak permukaan yang terkandung pada silinder padu dan dikenakan beban tunggal dan tergabung. Akhirnya, Bab kelima merumuskan hasil perbincangan dalam buku ini.