METAMORFOSIS - Ku Hasnan Ku Halim (2013)
Atas rasa kecintaan yang tidak perlu dipertikaikan lagi kepada Bangsa, Agama dan Negara, ke arah menempatkan diri dalam kalangan yang cemerlang, gemilang dan terbilang, buku kecil ini cuba sedaya-upaya untuk dihasilkan oleh sekumpulan warga akademik warga Malaysia, agar sedikit-sebanyak pengetahuan dan perkongsian bistari sesama warga dapat direalisasikan. Ini juga setidak-tidaknya memperkemaskukuhkan lagi rasa jati diri sesama kita yang bernaung di bumi Malaysia sebagai menjiwai pepatah lama iaitu dimana bumi dipijak, disitu langit akan dijunjung. Mudah-mudahan akan terpencar kebenaran dari kenyataan itu dengan bersandarkan kepada bab-bab yang bakal ditemui oleh pembaca di dalam buku kecil  ini. Metamoforsis akan berterusan dan berpanjangan dalam kita bernegara.