KEJIRANAN DAN KESEJAHTERAAN HIDUP MASYARAKAT DI BANDAR - Haryati Shafii (Penerbit UTHM, 2012)
Buku ini memilih posisi untuk berkongsi isu kejiranan yang dilihat berada dalam situasi “miskin diamalkan” oleh masyarakat bandar. Pendirian penulisan untuk mempersembahkan hasil penyelidikan tentang kejiranan di bandar adalah wajar memandangkan nilai-nilai kejiranan semakin kabur diamalkan oleh masyarakat bandar. Buku ini berjaya membongkar faktor-faktor kelangsungan hubungan kejiranan dalam kalangan penduduk bandar, juga berjaya meneliti faktor-faktor yang menghalang hubungan kejiranan berlangsung dengan baik dalam kalangan penduduk. Pentingnya hubungan kejiranan ini dilihat berdasarkan jenis dan reka bentuk rumah sebagai menilai perancangan yang telah dijalankan oleh pihak perancang supaya penambahbaikan dapat dilakukan di masa-masa akan datang. Kepentingan faktor yang menghalang hubungan kejiranan diselidiki supaya ianya dapat disuburkan kembali. Hakikatnya hubungan kejiranan dapat menyumbang ke arah peningkatkan kualiti hidup yang baik di bandar.